Almanya göçmen sorununu çözmek için eyaletlere 1 milyar euro verecek
Almanya’daki mülteci yükünü hafifletmek ve göç sorununu aşmak için federal hükümetin bu yıl eyaletlere 1 milyar euro daha vereceği bildirildi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkedeki mültecilerin durumunu, sistematik olmayan göçü ve eyaletlere yapılacak mali zemini eyaletlerin şansölyeleriyle görüştü.
Toplantının ardından paylaşılan karar metninde, 2022’de Almanya’daki mülteci sayısının önemli ölçüde arttığına, 2023’ün ilk aylarında ise üçüncü ülkelerden Almanya’ya gelen insan sayısının fazla olduğuna işaret edildi.
Metinde, mülteciler için insani sorumluluklar üstlenmeye devam edeceği ancak bunun için ek tedbirlere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Hukuki ve insani yükümlülüklerin yerine getirilmesi, göçün daha güçlü yönlendirilmesi, ülkeye gelen kişilerin sayısının ve durumunun en hızlı şekilde kaydedilmesi, süreçlerin dijitalleştirilmesi, Almanya’da kalamayanların ülkelerine geri gönderilmesi, özellikle yanılanlar. Ulaşıldığı belirtilen metinde, devletlere 2023 yılında 1 milyar euro daha verileceği paylaşıldı.
Metinde, Kasım ayında yapılacak toplantıda, devletlerin mülteciler üzerindeki yükünü hafifletmek için kalıcı mali destek verilmesine ilişkin karar alınacağı gözden kaçmıştı.
AB’ye katılım perspektifiyle ülke vatandaşlarının iltica işlemlerinin hızlandırılması konusunda mutabakata varıldığı belirtilen metinde, Gürcistan ve Moldova’nın mümin ülkeler olarak sınıflandırılması istendi.
Sınır dışı etme gözaltı süresi 28 güne çıkabilir
Almanya’da kalma hakkı olmayan ve ülkeyi terk etmek zorunda kalanların büyük zorluk teşkil ettiği belirtilen metinde, sınır ötesi uygulamaların kararlı bir şekilde yürütüleceği ifade edilerek, planlanması planlanıyor. gözaltı süresini 10 günden 28 güne çıkarmak.
Metinde, sistematik olmayan göçle mücadelede federal polisin yetkilerinin artırılacağı ve adı geçen makamlar ile yabancılar büroları arasındaki bilgi alışverişinin iyileştirileceği vurgulandı.
Başbakan Scholz ve eyalet başbakanları tarafından yayınlanan metinde, Avrupa Birliği (AB) ortak iltica sisteminin yenilenmesine ilişkin devam eden müzakerelerde Almanya’nın uluslararası sığınma hakkı alma olasılığı düşük olan bireylerden yana olması talep edildi. koruma, AB dış sınırındaki ülkede iltica sürecinden geçmek.
Düzensiz göçün azaltılması için Frontex’in güçlendirilmesini talep eden metinde, AB dış sınırında sistematik olmayan göçten etkilenen AB ülkelerine davette bulunuldu.
Mültecilerin barınması için eyaletlere ve yerel yönetimlere takviye yapılacağı ve bunun için federal hükümete bağlı mülklerin kira bedelsiz olarak tahsis edileceği belirtilen metinde, mültecilerin barınmasını kolaylaştırmak için yönetmeliğin değiştirileceği de kaydedildi. barınak inşaatı.
Görüşmenin ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Aşağı Saksonya Eyaleti Şansölyesi Stephan Weil ve Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Almanya’nın büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten Scholz, görüşmede alınan kararlardan memnun olduğunu söyledi.
Yerel yönetimler mali desteği yetersiz buldu
Devletlerin mültecilere kalıcı mali destek vermesine yönelik müzakerelerin her türlü çabaya değeceğini belirten Scholz, “Ancak bu görevi çözmek kolay değil çünkü son yıllarda çok şey oldu.” söz konusu.
Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Wüst ise federal hükümetin mülteciler için vereceği paranın yeterli olmadığını savunarak, 1 milyar avro verilmesi kararının faydalı olduğunu ancak tek seferde verileceği için mahalli idareler için yetersizdir.
Mültecilerin barınması ve bakımı için ayrılan para konusunda hükümet ile yerel yönetimler arasında tartışma çıktı ve yerel yönetimler konuyu Başbakan Scholz ile görüşmek istedi.
Alman hükümeti daha önce mültecilerin barınması ve bakımı için eyaletlere 2,75 milyar avro tahsis etmişti. Yerel yönetimler ise artan mülteci sayısı nedeniyle söz konusu paranın yetmeyeceğini savundu.